Doprava zdarma od 1000 Kč

JAKÉ DŘEVO DO KRBU KOUPIT NA ZIMU?

9

 

Jaké dřevo koupit do krbu na zimu?
Jako každý rok touto dobou u nás začíná nadobro topná sezóna. Kdo bydlí v rodinných domech, ale i v dvojdomech a řadových domech, využívá zpravidla plynové, elektrické vytápění nebo tepelné čerpadlo. Přesto, dokud venkovní teplota neklesne pod 0 stupňů Celsia, většinou stačí v krbu udit, zvláště pokud jste si doma nainstalovali takzvaný krb. vodní bunda. Krb nejen dodává teplo, ale také poskytuje naprosto jedinečnou, útulnou atmosféru. Zbývá tedy pouze zásobit se dřevem na spalování v krbu. Jaké palivové dřevo je však vhodné? Jaké dřevo koupit do krbu na zimu?

Dřevo na spalování v krbu
Dřevo, dřevěné brikety, podpalovače, to vše může být užitečné pro vytápění nebo přitápění domu krbem. Nejdůležitější je správné dřevo. Ne všechny druhy dřeva jsou vhodné pro spalování v krbu, to by měl vědět každý, kdo má doma krb. Takové dřevo musí být navíc vyzrálé, tedy dobře vysušené (vlhkost by neměla přesáhnout 20 %). Druh palivového dřeva, které kupujeme, je důležitý minimálně ze dvou důvodů. Za prvé kvůli ekonomice, za druhé kvůli životnímu prostředí. Jaké dřevo do krbu v tom případě koupit na zimu? Je lepší jehličnaté nebo listnaté dřevo?

Jaké palivové dřevo je vhodné?
Výběr správného dřeva pro spalování v krbu je jistě velmi důležitý – dokáže určit, zda se takové vytápění domu bude vyplácet, a také zda neublížíme životnímu prostředí, naší planetě. Před nákupem dřeva, dřevěných briket, podpalu se vyplatí zamyslet se nad tím, do jakého palivového dřeva se skutečně vyplatí investovat. Jehličnaté dřevo se k tomu rozhodně nehodí. Nejen, že obsahuje hodně pryskyřice, která při spalování vystřeluje a často způsobuje odolné skvrny, ale také dřevo produkuje hodně kouře a sazí, které postupně pokrývají stěny topeniště i samotný komín. Naštěstí pro spalování v krbu je nejlepší dřevo z listnatých stromů, především z tvrdého dřeva. Nejen, že obsahuje zanedbatelné množství pryskyřice a špatně se kouří, navíc hoří rovnoměrně a dlouho a dává nejvíce tepla. Jaké dřevo do krbu tedy koupit na topné období?

Buk do krbu
Určitě je mnohem lepší dřevo listnatých stromů než dřevo jehličnaté a - co je důležité - tvrdé dřevo, ne měkké dřevo. Co to znamená? Jaké palivové dříví koupit? No ideální je buk do krbu, případně dub nebo habr. Při výběru dřeva z buku do krbu můžeme počítat s tím, že bude dávat hodně tepla a hořet pomalu a rovnoměrně, díky čemuž budeme muset přikládat méně paliva do ohně, a proto ušetříme , protože toho spálíme méně.