Doprava zdarma od 1000 Kč

JAK ŘEZAT THUJE?

Jak řezat túje?
Thuje jsou nejoblíbenější jehličnaté rostliny, zejména pro domácí zahrady. S oblibou se vysazují podél linie plotu a zajišťují tak krásný stálezelený živý plot a soukromí. Velkou výhodou tújí je také fakt, že poměrně rychle rostou a nejsou příliš náročné na péči, což samozřejmě neznamená, že péči o ně můžeme úplně pustit. Vysazenou na vhodném, tedy dobře osluněném stanovišti a v úrodné půdě ji stačí pravidelně zalévat, zejména v letních vedrech. Prospěšný je také řez tújí. Jak tedy krájet túje, aby byly vysoké a husté a potěšily svou svěží zelenou barvou? Kdy můžete prořezávat túje? Jaký význam má v tomto případě vybraná odrůda tújí? Poradíme, jak stříhat túje Smaragdové a jak stříhat túje brabantské!

Řezání tújí
Jelikož je túje jednou z nejoblíbenějších jehličnatých rostlin, mnoho lidí si klade otázku, jak túje řezat. Určitě je na místě si uvědomit, že způsob a frekvence stříhání tújí se liší podle toho, zda se jedná o túje, které rostou jako samostatné okrasné dřeviny, nebo túje v živých plotech. Kromě toho je důležitá i rozmanitost tújí – například s tújími Emerald by se mělo zacházet jinak než s Brabantem. Jak tedy túju smaragdovou stříhat a jak túju brabantskou?

Kdy lze thuje prořezávat?
Než si vysvětlíme, jak prořezávat szmaragdské a brabantské túje, stojí za to zmínit ještě jednu velmi důležitou otázku, a to čas. Kdy můžete prořezávat túje? No a základní termín pro řez těchto jehličnanů je jaro, přesněji duben a květen. V tomto období byste měli odříznout všechny výhony, které přes zimu trpěly mrazem, a také nemocné, vysušené a nepravidelně rostoucí větve. Díky jarnímu řezu získají túje požadovaný tvar a v létě zhoustnou. Pokud jde o túje rostoucí osamoceně a ty v živých plotech, vyplatí se pro udržení formy provést dodatečný řez v létě, nejpozději však v srpnu. Ale vraťme se ke správnému způsobu řezu – jak stříhat túje Smaragdové a jak túje brabantské?

Jak řezat túje Emerald?
Spousta lidí, kteří se rozhodli zasadit do živého plotu túje smaragdové a ti, kteří stále zvažují, jakou odrůdu na živý plot zvolit, si klade otázku, jak smaragdovou túju stříhat a zda je to vůbec nutné. Ukazuje se, že thuja Emerald je rostlina doporučovaná pro tzv. netvarované živé ploty, proto nevyžadují stříhání. Samozřejmě, pokud chceme, můžeme na jaře vyříznout staré výhony, které stromek jistě zahustí. Jiné je, pokud je túje Emerald vysazena jako jeden strom – pak ji můžeme libovolně formovat. Jak však prořezávat túje brabantské?

Jak prořezávat túje Brabant?
Na rozdíl od tújí Emerald vysazovaných do živých plotů je třeba odrůdu Brabant pravidelně stříhat. Jak prořezávat túje Brabant? Zajímavé je, že první řez by měl být proveden ihned po výsadbě a v následujícím roce na jaře výhony opět zkraťte. Správná tvorba tújí Brabant začíná koncem června téhož roku. Čerstvé výhonky se vždy zkrátí na polovinu tak, aby strom získal správný tvar. V dalších letech by však měl stačit jeden řez za sezónu – v červnu nebo červenci. Je důležité, aby byl živý plot u základny širší a nahoře užší, aby spodní větve měly přístup ke slunci. Důležité je také vždy začínat s takovým sestřihem od vrcholků tújí, které lze tvarovat do kuželů nebo zaoblovat.