Doprava zdarma od 1000 Kč

JAKÝ SPADEL KOUPIT?

19

Jaký rýč koupit?
Práce na zahradě vyžaduje nejen znalosti a zkušenosti, ale také správné nářadí. Lopaty, rýče a vidle jsou nezbytné pro pěstování okrasných a ovocných keřů a stromů, květin a zeleniny. Díky rýči je velmi živý, což je nádherná aplikace. O to více stojí za to věnovat čas a poznávat téma, z mnoha níže na trhu vyberte ten nejlepší rýč. I když bych mohl říct, že beru rýče rýčem, ukazuje se, že opak je pravdou - rýč neruvenný! Nejdůležitější je, aby byl nástroj pevný, odolný, ergonomický a maximálně univerzální. Na co si tedy dát pozor? Jaké faktory je třeba vzít v úvahu? Jaký rýč koupit? Jaký druh rýče - rovný nebo ostrý je jídlo?

Jak vybrat nejlepší rýč?
Kopání záhonů, hloubení jam pro výsadbu keřů nebo stromů, přemisťování zeminy a kompostu a mnoho dalšího nářadí na zahradě vyžaduje použití nůžek a kombajnů při těžbě lopat, lopatek a vidlí. I když by se mohlo zdát, že stačí zajít do obchodu a produkt si jen koupit, ukazuje se, že máme na výběr z mnoha různých modelů. S tím stojí za to vědět, na co si dát zvláštní pozor a jak poznat ten nejlepší rýč. speciální, velmi sušenka je druh hrotu - šev lžíce, tedy způsob, jakým je profilován a dokončen (rovný nebo ostrý rýč), materiál, ze kterého je tyč vyrobena (např. dřevo, kov, hliník, hlavní tah) nebo způsob připevnění těla a rukojeti. To vše v konečném důsledku určuje hmotnost kapky, její odolnost, sílu a ergonomii. Jaký rýč koupit? Který typ rýče – rovný nebo ostrý – je užitečnější a všestrannější?

Rovný nebo ostrý rýč
Pokud chcete investovat do co nejlepšího rýče, který vám bude úspěšně sloužit po mnoho let při práci na zahradě, je třeba vzít v úvahu řadu faktorů. Zatímco otázka materiálu tohoto zahradnického nářadí nečiní větší problémy – je známo, že hrot by měl být vyroben z pevné, odolné tvrzené oceli, zatímco rukojeť by měla být vyrobena z odolného a nepříliš těžkého hliníku nebo uhlíkových vláken (dřevěné rukojeti jsou často příliš slabé, protože dřevo bylo špatně vyzrálé, má suky nebo nebylo chráněno proti vlhkosti), tvar rytiny vzbuzuje mnoho pochybností. Jaký rýč - rovný nebo ostrý vybrat? Nebo možná stojí za to koupit dva - jeden rovný skončil druhý špičatý? Za nejvhodnější můžete považovat ostrý rýč, protože klenutá/špičatá špička snadné lopaty prořízne drn a zhutněnou půdu. A skutečně je. Na druhou stranu rovná lopata pojme více materiálu, takže práce zaměřená na přesun půdy nebo kompostu jde rychleji. Proto je potřeba si rozmyslet, na co budeme rýč potřebovat především. Bez ohledu na to, co si nakonec vybereme – rovný nebo ostrý rýč, se vyplatí investovat do kvalitního nástroje.

Pevná lopata Fiskars
Již víme, jaké faktory při výběru rýče zohlednit. Na závěr, jakou lopatu koupit? No a v případě zahradního nářadí, jako jsou lopaty, rýče, vidle, se vždy vyplatí investovat do pevných, odolných a ergonomických modelů. Doporučenými lopatami jsou proto rýče značky Fiskars a konkrétněji výrobky z řady Fiskars Solid.