Doprava zdarma od 1000 Kč

NA CO SI DÁVAT POZOR PŘED A BĚHEM VÝSADBY VŘESŮ

16609

NA CO SI DÁVAT POZOR PŘED A BĚHEM VÝSADBY VŘESŮ

Výsadba vřesu ve vaší zahradě je skvělý způsob, jak přidat barvu a kouzlo vaší krajině. Před výsadbou je však třeba zvážit několik důležitých věcí. V tomto článku si probereme, na co si dát před a při výsadbě vřesu na zahradě zvláštní pozor.

Výběr místa pro výsadbu

Výběr správného místa pro vřesy je zásadní pro jejich úspěch. Vřesy rostou nejlépe na místech, která mají přístup k plnému slunci nebo světlému stínu, vyhýbají se příliš suché půdě. Důležité je také vybrat místo, které je dobře odvodněné a nemá tendenci zadržovat vodu. Správné místo poskytne vřesu ty nejlepší podmínky pro růst a kvetení.

Příprava půdy

Před výsadbou vřesu by měla být půda dobře připravena. Vřesy nejlépe rostou v kyselé půdě s pH mezi 4,5 a 5,5. Pokud je půda na zvoleném místě příliš zásaditá, lze ji okyselit přidáním rašeliny, jehličí nebo kyselých hnojiv. Při přípravě půdy by se také měly odstranit kameny, kořeny a další nečistoty, aby byla zajištěna dobrá propustnost půdy.

Výběr správného druhu vřesu

Existuje mnoho různých druhů vřesů, které se liší barvou, velikostí a nároky na podmínky pěstování. Před nákupem byste si měli pečlivě přečíst vlastnosti jednotlivých druhů, abyste si vybrali ty, které nejlépe vyhovují vaší zahradě. Za připomenutí také stojí, že vřesy jsou sezónní rostliny a doba jejich kvetení závisí na druhu.

Výsadba vřesu

Vřesy se nejlépe vysazují na jaře nebo na podzim, když je půda vlhká. Je vhodné připomenout, že vřesy mají mělký kořenový systém, proto by měly být vysazeny mělce, ale zároveň dostatečně hluboko, aby kořeny nebyly vystaveny vnějšímu prostředí. Po výsadbě rostlinu vydatně zalijte a kořeny zakryjte vrstvou rašeliny, aby byla půda vlhká.

Péče o vřes

Po výsadbě vyžadují vřesy pravidelnou péči. Udržujte půdu kolem rostlin neustále vlhkou, ale vyhněte se nadměrnému zalévání. Vřesy mají také rády bohatá hnojiva